История на бижутата

история-на-бижута

Античността на златото в бижутерията намира дълбоки корени, а това ни дава и право да смятаме, че винаги бижутата са били част от човешката култура. Дори в най-стари времена, когато хората започват да разменят стоки и материални блага, преди около 100,000 години, бижутата са произвеждани от всякакъв вид материал.

За създаването на различни накити били използвани камъни, животински кожи, пера, растения, кости, черупки, дърво и естествени полускъпоценни материали (обсидиан). Вземайки и предвид и факта, че с времето, модерни технологични са намерили място сред бижутерийните занаяти, а създателите на бижута били наричани занаятчии, започнала нова ера в производството. Тя била наречена по-късно бижутерия.

За да стартира „опитомяването“ на метали и скъпоценни камъни в изкуството, над процеса на производство влияние оказали цели култури и много съвременни стилове. Въпреки това, дори всички подобрения на металургията и обработката на скъпоценности, целта в носенето на бижута винаги остава същата. С накити, хората демонстрирали богатство, ранг, политическа и религиозна принадлежност или привързаност към някого. Това дало възможност на бижутата и до днес да се съхранят вечни и да се превърнат в мишена за непрекъснато им усъвършенстване.

Развитието на ранната бижутерия може да бъде разделено, като процес, който силно се развива в три древни цивилизации – Египет, Индия и Китай. Египет и Месопотамия поставили стандарти в металургията и производството на стъкло. Тяхната няколко хилядна дългогодишна традиция, създала здрави основи за всички европейски цивилизации, които придават уникален стил засягащ модни тенденции дори четири хиляди години по-късно.

Индия успява да развие подобна връзка с малкото бижу, което става неразделна част от ежедневието и религията на страната. Индийските производители на накити били първите, които успяват да овладеят изкуството на злато събиране и обработване. Те усъвършенстват изкуството на бижута много по-рано от всеки друг в тяхната среда. Това ги прави една от най-търсените дестинации за търговия. С времето се превръщат и в движеща сила за невероятното разширяването на европейската цивилизация през епохата на откритията.

На другия край на света, Китай успява да стане движеща сила в развитието на изкуствата и влиянието им бавно се разпространява с уникалния си стил в цяла Азия. Китайският дизайн в създаването на бижута се фокусира върху сцени на природата, животни и дракони. Той и днес набира голяма популярност и продължава да се разгръща с всяка изминала година.

Споделете с приятели:
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Може да погледне също