Стойността на бижутерията от ранната история до модернизма

модерни бижута онлайн в бижутерия БижузоунОще от зората на времето, хората от всички култури се стремели да се покажат с бижута и да покажат статус, социално положение или официален ранг, религиозна или политическа принадлежност, такива имали водеща роля. Тя била да служат за красиви украшения. Дори нашите предци да намирали начин за създаването на много видове накити, изработени от органични и неорганични материали като козина, пера, кожа, кости, дърво, черупки, минерали, а по-късно благородни метали и скъпоценни камъни, тяхната изобретателност нараствала с всеки изминал период. За това допринесъл и напредъкът в технологиите и събирането на налични ресурси. Всичко това позволило създаването на някои от най-известните и красиви дизайни бижута.

Днес можем да се върнем към тези древни времена и да ги запомним не само заради техните постижения, но и като момент на цялата индустрия от металургията и скъпоценни камъни, чиято преработка станала форма на много съвременни процеси.

Преди повече от 110 хил. години, започнали да се правят първите форми бижута. Още някогашните африкански предци стартирали бижутерийното производство. Те носели множество накити по дрехи и украсявали инструментите си, а това били първите крачки към днешната бижутерия. Хората в миналото си служели с декоративни елементи, изработени от животински кожи, косми, мидени черупки, слонова кост. В подкрепа и като доказателства на това, че съвременната човешка раса използва бижута, дори преди те да напуснат Африка и да се разпространява в целия свят са открити в редица археологически разкопки.

Въпреки че много цивилизации, произвеждали свои версии на прости декоративни елементи по време на праисторическите времена, внезапното повишаване на технологиите в древен Египет и Месопотамия се оказа инструментал, в който бижутата придобили нови форма и елементи. Това дало възможност да се изградят накити от бронз и мед, сред които пръстени, обеци, гердани и колиета.

Години по-късно се появява и благородният метал златото. Пристигането на златните накити няколко хиляди години по-късно въвежда още по-разнообразен дизайн и египтяните бързо започнали да използват мекотата на благородния метал. Така били създадени някои вечни парчета от бижута, които са пренесени до днес, благодарение на дълбоко заровени гробни камери.

Нововъведения от египетските и месопотамските металурзи, скоро се разпространили по целия свят. В Далечния изток и богата Индия. Бижутерите бързо открили своя ресурс за направата на накити и започнали да произвеждат невероятни дизайни бижута. Всеки един от тях бил изработен от благородни метали и скъпоценни камъни, а това започнало още преди повече от 5000 години. По-късно са повлияли и разпространили бижутата от Китай.

Споделете с приятели:
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Може да погледне също