Хронология на бижутата от миналото до наши дни

хронология на бижутата
Какво се случи с бижутата? До къде стигнахме? Как?

След падането на Древен Египет и Римската империя, Европа става движеща сила в производството на бижута. Тя поставя началото на иновациите. Въпреки това било нужно много време, докато европейските занаятчии усвоили различните стилове на древни цивилизации. След почти хиляда години на изолация, глад, епидемии и войни, Западна Европа най-накрая влиза в контакт с далечни цивилизации. Това става през кръстоносните походи, които са позволили на поток от нови знания и идеи да се възродят през Ренесанса. Както трансфер на богатство и благородство, кралски особи и църква продължавали да поддържат средна класа бижута по време на Възраждането. Зад всички тези твърдения стоят множество цифри, дати и доказателства, открити в различни епохи, народи. Всички те са свързани и с разнообразни методи за добиването им. Ето и една част от тях:

Декоративни морски черупки превърнати в бижута и скъпи накити са открити в археологически разкопки в Мароко. Те наподобявали мъниста и много предположения сочат, че са били използвани като амулети. Подобни черупки също са били намерени и в Израел, Алжир и Южна Африка.

Във Франция са открити мъниста, направени от кости и животински зъби, които също в миналото са били използвани за скъпоценни украшения.

В днешна модерна Чехия се пазят още фосилизирани черупки и слонова кост, преобразени в малки, красиви мъниста останали в наследство от културата източен „Gravettian“.

През 4400 г. пр.н.е. – около времето на първите опитомени животни и изобретяването на колелото, древната тракийска цивилизация, произвела най-старите предмети от злато.

През 5000- 30 г. пр.н.е. – започнало използването на мед в направата на накити, съдове и предмети за украшения. С това стартирала нова ера в производството на бижута и тайните на алувиалното злато поставили основите на новата ера. Те бързо започнали да произвеждат стъклени мъниста Стеатит и безброй бижута с различен дизайн. Формите им били базирани на скарабей бръмбари, свитъци, крилати птици, тигри, чакали и антилопи. Популярните скъпоценни камъни от това време са били карнеол, фелдшпат, аметист, халцедон, лапис лазули и тюркоазът.

Историята на бижутерията не спира да ни изумява с десетки и хиляди доказателства в областта. Ако и вие искате да знаете как се е появила гривната, която носите, колието, което е скъп подарък или годежният пръстен, заповядайте с нас на вълнуващо приключение отново!

Споделете с приятели:
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Може да погледне също