24 интересни и забавни факти за бижутата – първа част

Интересни и малко познати факти

дамски-бижута-в-бижузоунС над 100 хилядна история в използването на декоративни елементи, с над 6000 годишни традиции в производство, металургия и обработка на скъпоценни камъни, един бранд наречен „бижутерия“ завладява мало и голямо и в наши дни.

Бижутата завинаги ще останат неразделна част от човечеството и цялата ни цивилизация. Днес почти няма човек на планетата, който да не носи бижута и накити. Някои дори ги използват за талисмани.

Ето и една част обрана информация около същността на бижутерийното производство:

Бижута пръстени – през хилядолетията, в напредъка на бижута, човешката раса преминала през няколко модни промени, които са силно повлияни от скъпоценни камъни и други предмети за украса. Такива са представени с производството на пръстени.

Още от зората на човешката раса, бижута като гривни, колиета, гердани обеци и пръстени, успяват постоянно да присъстват и са движеща сила на много модни и културни промени.

Накитите се наложили и в нашата цивилизация, благодарение на множеството използвани в тях елементи. Те са се превърнали не само в декоративна част от ежедневието ни, но и в признак за богатство и социално положение  на човешката раса.

Диамантите са открити за първи път в Индия, преди повече от 2400 години. Най-големият в света, доставчик на диаманти е Южна Америка.

Традицията е на годеницата да се даде годежен пръстен. Този „адет“ е въведен от Максимилиян в Австрия през 1477. Тогава той дава на своята съпруга Мери от Бургундия майсторски изработени пръстен, като обещание за брак.

Днес 75% от американските булки получават годежен пръстен направен от злато и диаманти.

Месопотамия и Египет били първите древни цивилизации, които стартирали организирано производство на накити и бижута. Техните постижения в развитие на металургията и скъпоценностите играят важна роля. Така се появили и разнообразните накити във всяка цивилизация, която идва след тях.

Най-големият диамант, който някога е бил намерен се казва “Кулинан”. Неговото тегло достигало зашеметяващата цифра от 1.3 кг.

Следва продължение…

Споделете с приятели:
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Може да погледне също