Какво представлява 18 каратовото злато?

18-карата-злато

В света на златните бижута думата „карат” е често използван термин. Използва се за определяне чистотата на златото в дадено изделие. Думата датира от древните цивилизации населявали Средиземноморието и Близкия изток, които са използвали семената от рожков за измерване теглото на златото. Днес, това теглене е заменено от система с прецизна точност.

Тъй като е най-мекият метал на света, то не се използва в чист вид за изработка на бижута. Често е подсилвано с цинк, мед или сребро, което му позволява да запази придадената му от бижутера форма. Чистото злато се използва много рядко в бижутерията и тези уникални предмети носят печата на 24-каратово злато. В останалите случаи, процентът на злато в сплавта определя чистота му.

Най-често срещаните златни бижута в САЩ са от 10, 14 или 18 карата.

Осемнадесет каратовото златно бижу е с чистота от 75%, което го прави най-скъпото от трите гореизброени. Дори когато бижутата са с еднакъв грамаж, онова което носи по-висок карат е по-ценно. 18-каратовото злато има най-силно изразен жълт цвят. Въпреки, че 14 каратовото злато е най-разпространено в САЩ, 18 каратовото злато е най-предпочитано от повечето европейски потребители.

златни-бижута

Въпреки че на едно бижу може да има печат 18 карата, това невинаги е вярно. Законите в отделните държави се различават по отношение гаранциите за истинността на щампите. САЩ е само една от страните, която не следи производителя за използване на подвеждащи печати. Някои държави, за да потвърдят чистотата на златото се допитват до трета страна преди бижуто да се щампова. Тези, които купуват златни монети познават 24-каратово злато, защото то често се използва, за изработката на съвременните юбилейни/ инвестиционни монети.

Тъй като 24-каратово злато е твърде меко за бижутерските цели, най-много бижута се правят от 18-каратово злато, въпреки че и 22 – каратовото също се използва.

Въз основа на сегашната цена на злато всеки, който продава 18 каратови бижута, би трябвало да си осигури добра печалба.

Споделете с приятели:
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Може да погледне също