Как осъзнах, 9-те нужди за живот изпълнен с щастие?

щастлив човек „Никой човек, или място, или коквото и да е има някаква сила върху нас, защото „ние“ сме единствените мислители в нашия ум. Когато създаваме мир и хармония и баланс в нашите умове, ние ще намерим това и в нашия живот. “

Луиз Л.  Хей

Преди седем години изпитах осезаемо чувство на безнадежност за посоката, в която се движеше животът ми. Тъкмо бях приключила седем годишна връзка и оказах се сама. Чувствах се изолирана, често с единствена компания бутилка (или две) вино за уикенда. За пръв път в живота си се запитах дали не съм изпаднала в депресия?

След седмици  изпълнени с  чувство на безпомощност и седене на канапето плачейки, аз взех решение че ми стига толкова и започнах да предприемам действия, за да преобърна живота си. По този начин аз открих „Основните човешки потребности“.  Изведнъж всичко за мен придоби смисъл.

Осъзнах, че не съм била в депресия – аз просто не задоволявам своите основни човешки нужди по здравословен и балансиран начин.

Работейки върху основните нужди, аз си отбелязвах число между едно и десет за всяка, като десет означава, че е напълно изпълнена. След като предприех действия за изкарване на нова диплома, аз усетих колко по-добре се справях с основните си нужди за контрол, творчество и стимулиране. Също така колко по-щастлива и жизнена се чувствах в резултат на това. Забелязах, че посрещам нуждата си за социален статут по нов начин, понеже хората бяха удивени, когато им кажех какво следвах.

Седем години по-късно, аз никога не забравих основните нужди. На всеки шест месеца аз отделях по няколко часа, за да направя инвентаризация на живота си и да проверя колко добре се справям със задоволяването на всяка от нуждите, и къде има нужда да предприема действие или да направя нещо различно.

В момента тренирам за третия си маратон, който изпълнява толкова много от основните ми нужди с един удар! Хората ми казват колко е страхотно, че участвам в маратона (внимание и обществен статут), грижа се по-добре за тялото си (дух, връзка с тялото), имам цел (предназначение) и правя нещо положително с времето си (творчество, стимулиране и усещане за контрол).

С наближаването на Нова Година бих ви подканила: отделете една вечер, наметнете се с нещо топло, пуснете си музика, която харесвате и направете инвентаризация на живота си.

Обърнете внимание на всяка от нуждите и отбележете от едно до десет колко добре се справяте с всяка от тях, и как?

Ако не покривате някоя, не се притеснявайте. Вместо това помислете какви действия може да предприемете, за да подобрите тази област и си запишете някои стъпки за постигането на това. Вместо да се опитвате да подобрите всяка област от живота си едновременно, аз ви предлагам да се фокусирате първо върху  една нужда, която би направила значителна разлика във вашият живот и после преминете към друга. Както аз и моя маратон, вие може да откриете, че докато изпълнявате една от нуждите по естествен начин се е получило, че сте изпълнили и други.

И накрая, поставете вашият инвентаризационен списък или план за действие някъде, където можете да го виждате ежедневно.

щастлив-живот-равносметка

Ето моят разбор на основните човешки нужди:

1. Нуждата от внимание

Имаме нужда от качествено внимание от хората в нашия живот. Все повече и повече хора по света живеят сами. Освен ако вашите нужди не са задоволени на друго място, липсата на внимание може да доведе до ниско самочувствие, чувство на самота и липса на свързаност. Присъединете се към група за взаимопомощ, запишете вечерен курс, фитнес – всичко, което би ви изкарало от там и ви свързва с хора, мислещи като вас.

2. Връзка дух-тяло

Начина, по който се грижим за себе си психически директно влияе на физиологичекото ни здраве. Захранвайте тялото си с добра храна (вижте тези 9 идеи за здравословна закуска) и ще се чувствате по-добре. (Това не означава пица и вино!)

Излезте на чист въздух и се движете, за да повишите нивата си на серотонин и ендорфин и ще се почувствате по-жизнени!

3. Предназначение и цел

Да имаш предназначение или цел придава смисъл на живота ви. Запишете се за благотворително бягане, вечерен курс или бъдете доброволец в местна благотворителна инициатива. Използвайте времето си за неща, които ви доставят удоволствие.

4. Връзка с нещо по-велико от нас

Чувството за свързаност с хора с еднакви интереси или други които споделят вашите възгледи и работа с обща цел е важно. Например: аз избрах да бягам в  маратон, който събираше пари за бездомници. Може да сте част от група, която предизвиква внимание за обща кауза, или да работите за организация, която споделя вашите ценности.

5. Творчество и стимул

Отегчението и липсата на постижение може да ви накара да се чувствате неудовлетворени и депресирани. Прекарвавйки време четейки за тема, който ви интересува, учейки ново умение или занаят, или правейки нещо, което стимулира творческата част от мазъка ви, ще ви накара да се чувствате щастлив и стимулиран.

6. Усещане за сигурност и безопасност

Без усещане за сигурност и безопасност може да се почувствате неспокойни. Не трябва да притежавате дома си, за да се почувствате сигурен. Сигурноста може да дойде от подкрепящ партньор и семейство или дори от промяна на убежденията ви за това какво е сигурност и безопасност за вас.

7. Интимност и връзка

Важно е да усещате, че поне един човек ви познава наистина. Интимноста и връзката не изискват романтичен партньор, може просто да е близка връзка с някой, дори вашия домашен любимец.

8. Усещане за контрол

Усещането, че нямате контрол в дадена ситуация или в живота може да доведе до чувство на безнадежност. В някой случаи хората могат да използват свръх контрол като компенсация на чувството на безпомощност. Да се опитвате да контролирате хора и ситуации, върху които нямате влияние само ще ви изсмуче енергията. Контролирайте единствено това, което можете – вас самите.

9. Нужда от обществено положение

Да бъдете оценени за вашите таланти помага да бъде задоволена нуждата от високо обществено положение. Предприемете действие, за да направите нещо, което винаги сте искали да направите, например курс по бижутерство, да пеете в група, курс по шиене, или доброволна инициатива, където биха оценили талантите ви.

Малки промени във вашият живот могат да създадат вълнообразен ефект и, като мен, в резултат може да се изненадате колко по-щастливи, по-здрави и жизнени може да се почувствате.

Автор: Сара Моулд

Споделете с приятели:
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Може да погледне също