Учените казват: “Имаме време за щастие”. Вие имате ли?

ниво на щастие бижута Бижузоун

Учените смятат, че има действия които ни доставят високо ниво на щастие за сравнително малко време и усилия.

Такива са например разходката, усмивката и смехът. От матрицата ясно се вижда, че усмивката ни доставя 10 единици щастие само за единица време. По-интересното е, че усмивката ни донася ниво на щастие съизмеримо с например ваканцията, с разликата, че за ваканция ни отделяме доста повече време и усилия.

Интересна е позицията на съня

Това е действието в матрицата, което ни доставя най-малко ниво на щастие, но времето нужно за достигането му е най-дълго. Може би е важно да го дефинираме като извод – “Сънят не допринася за нашето щастие“.

Важно място заема и т.нар. “Списък с благодарности”, това е действието което допринася я най-голяма степен за нашето щастие. Отнема известно време да изградим такъв списък и да го поддържаме, но явно това действие щедро би ни се отплатило. Вие имате ли подобен благодарствен списък? Благодарствения списък е широко разпространен термин в модерната литература, като това е прокламиран метод за повишаване на вдъхновението, духа и мотивацията ни. Много автори го описват, като важен метод или навик за постигането на успех. Нашият съвет е да изготвите един такъв, да го поставите на видно място около вас за да ви напомня за всичко добро, за всички хора които обичате и да никога да не го губите от поглед.

Обновявайте редовно списъка (веднъж месечно), така ще постигнете пълна хармония.

От така представената матрица, ние бихме избрали 5 действия, които биха ни направили по-щастливи и хармонични хора. На първите две места са усмивката и смехът. Това са две изключително важни действия за да бъдете по-щастлив. Те изискват минимални усилия, но предоставят невероятен резултат. Усмихвайте се на живота, хората наоколо, всичко и всеки. Опитвайте се да го правите, така спонтанно, без причина, не по задължение. От друга страна всички  знаем едно – “Смехът е здраве”! Не случайно това е една от най-известните български поговорки. Смехът е спонтанно действие предизвикано на чувството ви на хумор. Бъдете забавни, смейте се.

Следващото действие което бихме избрали е да бъдем мили

Отново не е трудно, не изисква допълнителни усилия. Просто отворете сърцето си за доброта и обгърнете с нея околните. Един мил жест ще открехне лавина от такива жестове около вас. Добротата е заразна, затова заразете хората около вас и няма да съжалявате.

Четвъртото действие е да изготвим списък с благодарности т.нар. “Благодарствен списък“.

Последното действие което ще изберем е тичането. Спортът е здраве, но и щастие. Тичането отнема време, но то освен да допринесе за нашето щастие, то допринася и за нашето здраве. Как може да сме щастливи, ако не сме здрави? Всъщност можем, но едва ли това е нашата цел.

Следващата ни графика представлява структурата на щастието или как да контролираме нашето щастие?

 

щастието зависи от вас бижута Бижузоун

Половината от нашето щастие ни е заложено “генетично”

Според графиката 50% от нашето щастие зависи от нашата генетичност. Погледнато от друг ъгъл – дали имаме чувство за хумор, дали сме мили и т.н. 40% зависи от нашата нагласа – дали ни се играе с домашния любимец, дали ни се спортува и т.н. Само 10% от нашето щастие зависи от обстоятелствата или т.нар. околна среда – образование, пари и връзки.

Погледнато по този начин, ние можем да контролираме едва 50% от нашето щастие, другата половина ни е “програмирана по рождение”. В сферата ни на контрол попадат нашата нагласа и обсоятелствата около нас. Тогава може би трябва да оптимизираме максимално всички възможни действия, които ни доставят щастие.

Нека започнем да се усмихваме без причина, нека се смеем при всеки удобен случай. Нека бъдем мили – кажете нещо мило, направете мил жест, без причина.

Започнете свой собствен благодарствен лист, поддържайте го ежедневно и го поставете на видно място. Спортувайте колкото можете повече, опитайте 4-5 пъти седмично. Правете кратки ежедневни разходки. Правете всичко, което ви прави щастливи.

Споделете с приятели:
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Може да погледне също