Безплатна доставка над 80лв.   ♥   За поръчки: 0885 605 196

Какво всъщност представляват военните паракорд гривни за оцеляване?

Какво приложение би имала паракорд гривната в ситуациите за оцеляване? Истината е, че повечето потребители просто харесват как им стои. За други, като военните лица и техните близки, тя носи символично значение. Но за преобладаващата част от потребителите, паракорд гривната едва ли би била приложима в реална ситуация за оцеляване.

Докато „гривните за оцеляване“ вече набират все по-голяма популярност в качеството си на модни придобивки, тези многофункционални аксесоари всъщност са били използвани първоначално в армията. Те били лесен начин за пренасяне на много здрави и полезни въжета, които да са ви под ръка, в случай на необходимост.

Защо да изберем “паракорд тип 550 гривна”?

Това идва вследствие от здравината и универсалността на парашутната връв. Парашутна връв, паракорд, или парашутна връв тип 550 са все наименования, които служат за описание на леко найлоново въже, което първоначално се е използвало в подвесните системи на американските парашути.

Парашутната връв тип 550 се състои от външна обвивка от 32 нишки, изтъкана от найлон, с вътрешна сърцевина от седем 2-слойни найлонови прежди.

Що се отнася до използването на тази връв в ситуация за оцеляване, не всички видове са с равносилни свойства. Особено сега, когато Китай взе активно участие в производството им. Затова не разчитайте, че разполагате с паракорд от военен клас, или че той ще има необходимата за една ситуация за оцеляване издръжливост на опън.

Колкото повече паракорд, толкова по-добре

Гривна тип Кралска кобра, която принадлежи към основните видове, в един цвят, е може би най-сигурният избор, на който да заложите. Това е така, защото паракордът, който я съставлява е с най-голяма допустима дължина (виж снимката по-долу). Повечето паракорд тип 550 гривни, отново в един цвят, позволяват да носите със себе си достатъчно количество връв, в случай че имате нужда.

Какви са ползите от паракорд гривната?

В случай на необходимост, можете да разплетете гривната и да я използвате за:

  • Завързване на  приспособления
  • Направата на подслон
  • Използвайте вътрешната сърцевина за корда или влакна за риболов
  • Използвайте вътрешните нишки за закърпване на дадена тъкан
  • Направата на шина за счупен крайник
  • Да опънете тел за простиране
  • Направата на периметрова линия за предупреждение
  • Използвайте като турникет.

Схванахте идеята – единственото ви ограничение е вашето въображение! Независимо колко са модни и актуални, просто се замислете колко полезна би била една гривна направена от паракорд тип 550, ако се намирахте в някоя от гореспоменатите ситуации.

Отново, в случай, че сериозно обмисляте вашата гривна да бъде използвана в реални ситуации за оцеляване, тогава бихте искали тя да бъде изцяло в един цвят, за да разполагате с възможно най-голяма дължина на връвта. Двуцветните гривни са съставени от същото количество връв, просто два отделни броя – по една от всеки цвят. Така че, всъщност, получавате две отделни дължини от връвта, вместо една непрекъсната.

Имайки предвид, че получавате приблизително един фут връв за всеки инч от дължината, можете да си представите защо все повече любители на приключенията избират гривните и заделят място за паракорда при приспособленията от първа необходимост в своята раница!

Надявам се тази информация да ви е била полезна! Искате още?

Бижута от бижутерия BijuZone
Logo
Количка