Безплатна доставка над 80лв.   ♥   За поръчки: 0885 605 196

Всичко за различните типове перли

Естествени? Култивирани? Сладководни? Морски? Какво е характерно за всеки от тези типове перли? Тук ще откриете всичко, което трябва да знаете за тях, както и някои съвети как да се грижите за вашата колекция от перли!

Голяма част от дамите мечтаят да обогатят кутийката си за бижута с перлена огърлица. А много от тях всъщност вече могат да се похвалят с притежанието на няколко такива. Във всеки случай, независимо дали за пръв път предстои да си вземете подобно бижу, или възнамерявате да прибавите още някое перлено попълнение към колекцията си от бижута, няма да ви навреди да научите малко повече за перлите.
Информацията тук ще ви помогне да запазите качеството на вашите бижута и също така може да се окаже полезна при избора ви на всякакъв вид перлени накити. Основното, което трябва да можете е да различавате отделните типове перли и да сте наясно как да полагате правилните грижи за тях.
Тази статия ще ви даде по-подробно разяснение за пет от най-често срещаните типове перли от арсенала на бижутерите и за това как да поддържате доброто им състояние.

Основни типове перли

Вероятно сте забелязали, че перлите се срещат в леко различаващи се тонове на бялото, както и в други цветове като розово, черно и дори синьо. Но ако познанието ви по отношение на тези наистина очарователни скъпоценности се разпростира само дотук, то тогава вашето разбиране за типовете перли е съвсем погрешно.
В тази статия предстои да откриете какво наистина различава отделните видове перли.

Сладководни перли, соленоводни перли, култивирани перли и тихоокеански перли

Сладководните и соленоводните перли представляват перли от естествен тип, които са образувани във водно пространство без намесата на човека. Соленоводни са тези, които се срещат в морето, а сладководни са перлите в реките и езерата.
От друга страна, получаването на култивирани перли изисква и човешка намеса. Поначало перлата представлява тъкан от вътрешността на мекотело, която след това бива поставяна в контролиран воден басейн докато перлата не се образува изцяло. Фермерите могат да изпълняват този процес както в сладка, така и в солена вода.
Голяма част от перлите на пазара са култивирани, имайки предвид рядкостта на естествените. Въпреки това бижутерите успяват да задоволят търсенето на пазара, като редовно изработват нови и красиви перлени украшения.
Независимо дали конкретната перла е култивирана, или е образувана по естествен начин в соленоводен, или сладководен басейн, съществуват множество различни наименования, с които би могла да се определи. Някои от наименованията, които може да срещнете на пазара са следните:
Перли Акоя
• Тихоокеански перли
• Таитянски перли
• Блистерни перли
Перлите Акоя са сравнително малки японски перли в нюанси на мръснобялото, или в плътен бял цвят. Южноморските соленоводни перли произлизат от топлите води на Индонезия, Австралия и Филипините. Това са най-големите по размер перли и се срещат в голяма разновидност от цветове, сред които бял, кремав, златист и дори бледорозов.
Таитянските перли пък безспорно са най-уникалните. Те също биват срещани в широка гама от цветове, но са много по-тъмни от който и да е друг вид. Основните цветове, в които се предлагат са синьо, лилаво, зелено и сиво, а понякога дори и в черно!
Блистерните перли се образуват във вътрешността на черупките на някои мекотели, което обяснява плоската им форма. Плоските перли не биха могли да бъдат нанизани на огърлица, но със сигурност са чудесен избор при изработката на красиви и уникални медальони, обеци и пръстени!

perli-bijuta-bijuzone

Тихоокеански седефени перли

Тези перли се образуват в част от дебелия седефен слой от вътрешността на гигантските черупки по Тихия океан.
Гигантските черупки са били упорито събирани в продължение на последните 100 години, въпреки че доскоро не е било известно подходящо приложение за дебелия им седефен слой.
За целта от компанията „Масами“ разработват следната технология: първо се премахва дебелия слой от седеф, след което той се привежда до формата на куб, който бива заоблен до получаване на перлени мъниста.
Най-накрая, всяко отделно мънисто подлежи на щателно ръчно оформяне и полиране до съвършенство от опитни и компетентни в областта занаятчии, като по този начин се подсилва блясъка и естествената му красота.
Създадени от човека и природата едновременно, седефените бижута на „Масами“ са истински природен феномен, който отразява всички характеристики на най-висококачествените перлени бижута в света.
Предимството при тях, е че реално получавате едно наистина стойностно бижу, но на доста по-достъпна цена. Така излиза, че стандартното перлено колие, оценено на повече от 10,000 долара всъщност може да бъде ваше и за по-малко от 200. Нищо чудно, че производителите едва смогват на огромния пазарен интерес към този вид перли!

БОНУС: Барокови перли

Бароковите перли са едни от най-удивителните органични скъпоценни камъни, които бижутерийната индустрия би могла да предложи. Те са идеален избор за модерните дами, които искат да изпъкнат пред света с уникален и напредничав моден усет.
За разлика от традиционните (кръгли) перли, бароковите перли варират широко по отношение на форма и размер. Комбинацията от форма и размер е уникална за всяка перла, което несъмнено прави бароковите перли подходящи за всеки стил.
Но каква всъщност е стойността на тези разкошни скъпоценности? Ами, ето един недостатък: добивът на тези перли става все по-труден, което кара цените им да ескалират с изключително бързи темпове. От 2017 до 2018 тяхната стойност се е удвоила, като тенденцията е да не спира да се покачва.

Какво представляват бароковите перли?

Различават се два основни вида перли – с кръгла и с неправилна форма. Традиционните перли са кръгли, докато барокови могат да се нарекат всички перли, които се отличават с нестандартна форма. Но в края на краищата, това което действително вдига цените на пазара всъщност са перлите, които могат да се похвалят с по-голям размер.

bijuta-bijuzone-s-perli

Топ съвети за поддръжка на перли от всякакъв тип

Независимо от типа на перлите, или вида на вашите бижута, във всеки случай е необходимо да полагате правилните грижи за тях, ако искате да удължите техния живот във времето. В противен случай е възможно посещенията ви при бижутера да зачестят!
За щастие поддръжката на перлените бижута е твърде лесна. Всичко се свежда до това да подхождате с достатъчно внимание, когато ги слагате и сваляте.
За да получите по-добро разбиране за това какво всъщност включва правилната поддръжка, просто следвайте трите правила по-долу.

Дръжте перлите си далеч от вода

Въпреки че вашите перли са образувани във водата, имайте предвид, че тя съвсем не им понася добре. Това е така, защото външният слой на перлите, който запазва блясъка и наситеността на техния цвят, постепенно се разрушава при допир с водни субстанции.
Така че най-добре оставете перлените си бижута вкъщи преди сутрешния джогинг, или когато ви предстои да сте изложени на слънце за твърде дълго. И в никакъв случай не плувайте с тях – просто забравете за бижутата, когато се отправяте към плажа!

Пазете ги от надраскване

Лесно ще забележите ако цветът на някоя от перлите ви започва да избледнява. Но много по-трудно ще разберете ако някоя от перлите на огърлицата ви е леко одраскана.
Най-добрия начин да предотвратите това е ако просто съхранявате перлените си накити в оригиналната кутия, с която сте ги закупили. Ако все пак предпочитате да държите всичките си бижута на едно място, то тогава е необходимо да заделите специална, мека повърхност в кутията за бижута, върху която да поставяте единствено перлите си. Добре е да предвидите и отделно чекмедже за огърлиците, както и достатъчно прегради за пръстените и обеците.
По този начин перлите ви винаги ще са в топ кондиция, независимо от броя аксесоари, с които разполагате.

Избягвайте употребата на тежки химикали

Някои смятат, че най-добрият начин да се справят с надраскване върху перлата, или с избледняващия й цвят е да бъде почистена. Бъдете изключително внимателни в това отношение – последното нещо, което бихте желали е да съсипете напълно вашите перли, чрез приложението на тежки химикали.
Ако все пак наистина имате чувството, че трябва да почистите бижутата си, опитайте се да ги избършете с мека и влажна кърпа. Но в никакъв случай не прибягвайте до каквито и да било почистващи препарати! В крайна сметка, за по-качествено почистване е по-добре да занесете съответното бижу на професионалист, отколкото да импровизирате сами.

Бижута от бижутерия BijuZone
Logo
Количка