Безплатна доставка над 80лв.   ♥   За поръчки: 0885 605 196

Как правилно да носим бижута?

От векове насам хората носят бижута, за да подчертаят цялостната си визия или за да заявят високо положение в обществото. И докато модните тенденции идват и си отиват, все пак има някои основни насоки за това как да носим бижута, които са непреходни. Едно от най-важните неща, които трябва да запомните е, че трябва да сте наясно кое облекло се счита за приемливо за дадена ситуация и да подберете бижутата си в съответствие с него. Експертите в областта на модата знаят, че добавянето на подходящите аксесоари под формата на бижута може да направи едно скучно облекло такова, след което всички с възхищение да се обръщат. Хубаво е да правите впечатление, само се уверете, че впечатлението, което правите е добро. Правилните аксесоари ще подчертаят цялостния ви външен вид и ще направят „модното заявление”, което искате, но ако не внимавате, може да направите така, че да изглеждате евтино или пък да отвлечете вниманието от прекрасната ви индивидуалност.

Много хора може и да твърдят, че „по-малкото е повече”, но това твърдение невинаги е валидно. Има случаи, в които просто искате да носите искрящи, ярки бижута; важното е да знаете кога това е допустимо и приемливо.

Ежедневни бижута

За някои бижута е напълно приемливо да бъдат носени постоянно. Например, за женените хора – това е брачната халка. Ако пък искате винаги да знаете колко е часа и предпочитате да не използвате телефона си за това, един ръчен часовник е винаги приемлив аксесоар. Едно семпло колие също е бижу, което можете да носите през повечето време.

Бижута за офиса

Когато избирате бижутата, които да носите на работното си място, изберете такива, които не са разсейващи или шумни. Все още можете да изразите своята индивидуалност, но не носете нещо, което може да обиди колегите или клиентите ви.

Ето и някои неща, които са позволени и които не са при избора на бижута:

 • В консервативна офис среда, добра идея е да носите обеци на винт, които красиво пасват на дрехите ви
 • В по-малко консервативна офис среда можете да носите обеци на винт или малки халки, стига да не блестят прекалено ярко или да не издават шум когато се движите
 • В една по-креативна обстановка, по-големите обеци са приемливи, но все още би било добра идея да подберете такива, които не издават шум и не разсейват околните. Определено не искате да сте досадният човек, чийто бижута дрънчат докато се движи по коридора
 • Не заслепявайте колегите си с прекалено големи кристали. Запазете ги за след работа
 • Не носете звънтящи гривни, независимо каква е обстановката в офиса ви. Този тип бижута вдигат шум докато пишете на компютъра – могат да подразнят и разсеят колегите ви, които работят в близост до вас
 • Когато не сте сигурни дали носите твърде много бижута в офиса, сложете възможно най-малко от тях. Едно основно правило е, че е приемливо да носите часовник или гривна, чифт обеци и колие. Всичко, което е повече от това, вероятно ще е прекалено и напълно излишно за повечето работни места
 • Запазете си бижутата с черепи и други причудливи форми за след работа

Бижута за официално събитие

Едно официално събитие е времето, в което да покажете колко елегантни можете да бъдете, както и времето, в което да носите най-красивите си бижута. Въпреки, че е допустимо целите да блестите, най-добре е да изберете да носите едно бижу, което да е по-масивно и да подчертава най-добрите ви страни. Например, ако носите косата си вдигната високо, покажете перфектните си скули и красивата линия на брадичката с чифт зашеметяващи обеци с кристали или диаманти. Едно смело колие също може да насочи погледите към лицето ви.

Помнете, че бижутата трябва да допълват тоалета ви. Носенето на прекалено много бижута, дори и на официално събитие, разсейва хората от цялостната ви визия.

Бижута, които е препоръчително да носите на официално събитие:

 • Извадете перлите, диамантите и другите скъпоценни камъни
 • Не претрупвайте облика си с прекалено много бижута
 • Не носете повече от едно едро бижу или ще изглежда все едно си играете на преобличане с бижутата на майка си
 • Подберете едно бижу, което да е център, а останалите бижута нека бъдат по-малко забележими
 • Въпреки, че е приемливо да се носи комплект, внимавайте бижутата пък да не са прекалено еднакви едно с друго

Бижута за парти

Когато отивате на парти у приятел или просто сте излезли с приятели в петък вечер, можете да си позволите да носите почти всичко. Ако ви харесват бляскавите и звънтящи бижута, то това е времето, в което да ги носите. Не забравяйте обаче, че прекалено многото бижута ще отклонят вниманието от самата вас и аксесоарите ще засенчат прекрасната ви индивидуалност.

Стари срещу нови правила за бижутата

Едно време имаше толкова много правила за носенето на бижута, че беше чак плашещо. Много от тези правила обаче са или невалидни днес, или са се изменили така, че е лесно да бъдат запомнени и спазвани.

Ето и някои промени в правилата за носене на бижута:

 • Старото правило за това да не се смесват различните метали вече е отживелица. Днес можете да носите всякакви комбинации от злато, сребро, мед и каквито други метали ви харесват.
 • Някога на жените се казваше, че не трябва да носят пръстен на безименния пръст на лявата си ръка, освен ако не е годежен пръстен или брачна халка. Днес това правило вече не важи и можете да носите пръстени на които пръсти си поискате.
 • Някога не беше приемливо да се смесват скъпоценни със синтетични камъни. Днес това не е така и можете да ги смесвате колкото пожелаете. А и не е работа на никого кои камъни са истински и кои не.
 • Това бижутата да си пасват идеално едно с друго някога беше златно правило, но днес няма нужда да е така. Всъщност, в повечето случаи е по-добре да не подбирате бижутата си на този принцип.
Бижута от бижутерия BijuZone
Logo
Количка