Безплатна доставка над 80лв.   ♥   За поръчки: 0885 605 196

Удачно ли е да се къпем с бижутата си?

Бихме ви препоръчали да свалите всичките си бижута преди да влезете под душа. Наясно сме, че се изкушавате да оставите поне обеците си на винт или тъничката гривна, но по-долу ще ви обясним защо това може да се окаже доста лошо решение. Не е безопасно да се къпете с бижутата си, а ето и начините, по които можете да ги повредите, влизайки с тях в банята:

Водата със сигурност няма да увреди ценните метали, но ще повлияе по негативен начин върху блясъка им

Често препоръчваме да почиствате бижутата си с топла вода, в която предварително сте капнали капка мек течен сапун. Продължителното излагане на вода обаче (особено на гореща вода) може да отнеме от красивия блясък на бижутата ви.

Водната пара ще накара среброто по-бързо да стане на петна

Ако и вие сте от хората, които обожават да превръщат банята си в сауна, уверете се, че преди това сте свалили всичките си бижута. Сребърните бижута стават на петна, когато са изложени на влага и сяра. Влагата и парата, които се появяват вследствие горещия ви душ, ще подействат като катализатор и ще доведат до появата на петна по сребърните ви бижута.

Сапунът и водата могат да отмият златното покритие

Често срещано в по-евтините бижута, златното покритие представлява поставянето на много тънък слой злато върху някакъв друг, по-евтин метал (обикновено мед или сребро). Това позволява на бижутерите да държат разходите си по-ниски като не произвеждат цялото бижу от чисто злато. Златното покритие обаче е просто много тънък слой – понякога по-тънък от 0.5 микрона, което е по-тънко и от една червена кръвна клетка, която е с дебелина 6-10 микрона. Следователно, много е лесно за абразивните химични елементи в душ гела ви да отмият и златното покритие.

Сапунът ви ще остави остатъци и върху скъпоценните ви камъни, което ще ги остави мръсни и значително по-малко бляскави. Колкото и издържливи да са диамантите, не е никак добра идея да не сваляте обеците или пръстените си с този скъпоценен камък когато влизате да се къпете. Сапуните, маслата и лосионите оставят тънък филми върху диамантите, който силно намалява блясъка им. Докато това по никакъв начин няма да наруши целостта на диамантите, то ще ви се наложи да го занесете на професионален бижутер, който да го почисти с помощта на пара или по някакъв друг начин. А това са излишни разходи и време. Освен това, с времето, това може да накара камъка да не стои стабилно на мястото си.

И още повече – определени скъпоценни камъни, като перлите например, по природа са невероятно деликатни. Агресивните химични съставки (като тези, които се намират в шампоана или душ гела ви) могат невъзвратимо да повредят бижутата ви със скъпоценни камъни. Затова най-добре ги свалете преди да влезете под душа.

Бижута от бижутерия BijuZone
Logo
Количка