Безплатна доставка над 80лв.   ♥   За поръчки: 0885 605 196

Защо носим бижута?

защо да носим бижутаМного от нас носят бижута всеки ден без да се замислят, че това им е станало навик. Това е интересен въпрос, като се има предвид как започва този навик да носим бижута. Какъв беше смисълът на бижутата за нашите предци и как започна историята на носенето им?

Изглежда, че историята на бижутата е започнала преди около 75 000 години, което е приблизителната дата на първите известни бижута, които са били открити. Най-ранните бижута са представлявали животинска кожа, кожи или тръстики, украсени с неща като животински зъби, кости, пера, черупки, камъчета и плодове. Сред праисторическите открития съществуват сурови огърлици, гривни и мъниста.

След като „по-маловажните нужди“ като основни нужди за оцеляване са удовлетворени, има „по-важни потребности“, които започват да се утвърждават

Известната пирамида на Маслоу за нашата йерархия на потребностите показва, че като хора имаме няколко слоя нужди, които трябва да бъдат изпълнени, за да се почувстваме удовлетворени от нашия живот. На много основно ниво са нашите физиологични нужди, като глад и жажда. Над тази е нашата нужда да гарантираме нашата безопасност, която би включвала нашите предци, които изграждат подслон и намират начини да се предпазят от хищници. Отвъд тези основни нива започват някои от нашите по-високи нужди и именно те може да са допринесли за възхода на бижутата.

  1. Носим бижута, за да привлечем вниманието на потенциални сродни души

Една от по-големите ни потребности според пирамидата на Маслоу са нашите „социални нужди“, които в известна степен включват и романтичните ни взаимодействия.

Интересно е да се отбележи, че много от местата на тялото, където носим бижута дори и днес, са силно сексуални:

  • Колиетата привличат вниманието към гърдите
  • Обеците насочват очите към ерогенната област на ушите
  • Коремните пръстени привличат окото към пъпа, друга силно възпроизводителна част от тялото, свързана с мястото на растящото бебе и раждането му.

носим бижута

  1. Носим бижута като знак за социално положение

Израз на богатство и успех, друго качество, статус. Колкото по-богато е семейството, толкова е по-украсено с бижута, а царете и императорите са най-богато накичени.

Необходимостта от показ на богатство и социален статус може да бъде свързана с по-основната необходимост от привличане на партньор.  Подаряването  на скъпи бижута  също се свързва с хора с висок статус. Въпреки че може да бъде чист символ на вашата любов към човек, тя също може да бъде символ на способността на по-силния пол да се грижи за своя партньор финансово.

 

 

  1. Носим бижута, за да задоволим нуждата от самоизразяване

Тъй като нашите предци са ставали все по-съзнателни – са започнали да мислят повече за това кои са и как да изразят своята идентичност като индивиди. Така бижутата стават средство за себеизразяване.

Днес бижутата все още се използват като средство за самоизразяване. Дизайнът, който избирате, може да бъде деликатен или смел, колоритен или умерен, сложен и скъп или икономичен и семпъл. Символите на бижутата имат и собствен смисъл, изтъквайки вашата персона пред света, независимо умишлено или не.

Не само, че носенето на бижута може да бъде акт на изразяване на това кой сте,  но може да послужи и като начин да разкажете на хората как се чувствате; изразявайки любовта и привързаността си към човек с жест, а не с думи, или дори изразявайки вашите емоции чрез цветове и символи на бижутата.

  1. Носим бижута, за да се спечелим от енергия и сила

В продължение на хиляди години хората придават значение на някои скъпоценни камъни, метали и бижута. Древните египтяни са правели много амулети и талисмани с всякакви магически и свръхестествени сили.

Някои бижута са били правени целенасочено със скъпоценни камъни или мъниста, за които се твърдяло, че носят добър късмет, докато други са смятали, че имат сила за изцеление или подобряване на благосъстоянието,  да внасят любов в живота ви, или дори, за да предпазват от змийско ухапване или гръмотевични бури.

Бижута от бижутерия BijuZone
Logo
Количка