Безплатна доставка над 80лв.   ♥   За поръчки: 0885 605 196

Как да носим бижута – ръководство за мъже

Винаги съм носел халката си на дясната ръка. Каква е причината? Ожених се за съпругата ми в украинска православна църква и никога не съм изпитвал нужда да я преместя, въпреки че живеем в страна, в която 99,99% от хората я носят на лявата ръка.

Не бих могъл да се похваля с пръстена си. Той представлява малка сребърна метална лента, която може би не струва повече от $20. И все пак е бил предмета на стотици дискусии през последните 8 години, именно заради своето разположение.

Това е силата на бижутата – за добро или лошо, загатват аспекти от нашата същност, ангажиментите, които сме поели и статуса ни в обществото.

Излезете ли извън рамките на общоприетото, хората веднага започват да го забелязват за добро, или за лошо, в зависимост от това, какво целите.

Целта на тази статия е да ви помогне да разберете насоките за носенето на бижута, така, че да имате по-голям контрол над сигналите, които те изпращат за вас. Защото тези малки парченца от метал и камък могат да окажат голямо влияние върху мнението на околните, независимо дали това са хората, с които работим, или които те първа опознаваме. Във всеки случай бихте искали да се уверите, че изпращате правилното визуално послание.

Моля, имайте предвид, че това е просто гледна точка. Наясно съм, че различните култури по света имат различни виждания относно носенето на бижута. Бих се зарадвал, ако в коментарите по-долу разгърнете вашето мнение по отношение на мъжките бижута и ролята им в заобикалящата ви среда.

4 Правила за носенето на бижута за мъжете

1. Придържайте се към по-семплото

Когато се колебаете, просто помнете да се придържате към по-семпли аксесоари. Като за начало заложете на класическия сребърен часовник с кожена каишка; ако пък сравнително често носите часовник и можете да си го позволите, помислете за по-спортен вариант, например часовник за гмуркане с каишка от неръждаема стомана. След това помислете за евентуално обогатяване на визията ви с подходящи аксесоари за вратовръзката и копчета за ръкавелите.
След като вече достигнете достатъчно ниво на комфорт при подбирането на такива обичайни аксесоари, можете да вмъкнете към цялостния си вид и други по ваш избор, като например колиета.

2. Различните метали трябва да си подхождат

Повечето мъжки бижута са метални, като най-често срещаните са златните и сребърните. Избягвайте да съчетавате бижута от различни метали.
 Златото е с по-топъл цвят и прибавя по-скоро жълт акцент, ако бъде разгледано в рамките на цветовата палитра. Подхожда си с нюанси на кафявото и други по-земни цветове, както и с по-дълбоки нюанси от порядъка на кралско синьо или маслено зелено. Внимавайте с различните оттенъци в случай, че купувате златни аксесоари – имайте предвид, че спектърът от различни оттенъци на златото по отношение на цвят и блясък е доста широк и съответно има шанс да се окаже, че вашите златни накити не си подхождат, в случай, че има значителна разлика в оттенъците.

 Среброто и металите, спадащи към сребристия тон, като полираната неръждаема стомана или хрома са неутрални. Те принадлежат на сивия спектър, извън обсега на цветовата палитра, като по-скоро попадат върху черно-белия градиент. Това означава, че те не биха били в противоречие с който и да е елемент от вашата визия, но пък и не биха придали същия забелязващ се контраст, както златото, в случай че го носите правилно. Съчетавайте сребърни бижута с облекло в черно или тъмно сиво, за да постигнете елегантен и изтънчен външен вид, или пък в комбинация с по-светли нюанси през лятото, без да се притеснявате, че ще оставят меките нюанси на вашето облекло на заден план.

 Медта и бронза са метали с оранжев оттенък. Те определено са по-дързък избор, в сравнение със златото и среброто, така че е желателно да се подбират с внимание. Ще забележите аксесоари от мед/бронз като допълнение към по-ежедневните облекла. Пръстен от мед или медни копчета/нитове могат значително да освежат семплото съчетание от панталон и риза.

 Скъпоценните камъни трябва да бъдат сведени до минимум. Те са като ръчните чанти – независимо дали сте с егалитаристски виждания или не, те все още са считани за по-скоро женска придобивка. Пръстен или украшение за ухото със скъпоценен камък в един цвят е максимума. Всичко отвъд това или е демонстация на материалното ви състояние по неприятен и неподходящ начин, или прави цялостната ви визия прекалено претрупана.

 Тюркоазът обаче е малко изключение за всеки, който умишлено се облича по западен стил. Може да се каже, че тюркоазът се е превърнал в нещо като камъка на югозападния джентълмен. Малко тюркоаз на пръстена, тексаската вратовръзка, или катарамата на колана върви чудесно с джинси и риза с яка. Просто имайте предвид, че камъка е с ярък цвят и има склонност да привлича вниманието – носете малки количества от него, и то само когато изрично искате да привлечете вниманието в областта, където е разположен.

 Кожа – по-добре внимавайте, ако мислите да добавите кожа към гардероба/аксесоарите си, особено ако не сте гимназист или бунтар. Ако ще носите кожа, уверете се, че е в естествени, земни нюанси (а не боядисана в черно) и никога не комбинирайте с изпъкващи метални капси/шипове. Освен ако не сте моторист. И дори тогава не прибягвайте до тази комбинация, ако в действителност не сте на мотора.

 Дървото и костта започват да се появяват все повече и повече в мъжките накити, като често имат определена символика в традициите на различните етноси. Обикновено са в по-бледи нюанси на земните тонове. Уверете се, че не носите няколко аксесоара от дърво или кост в подобни, но различни цветове, непосредствено един до друг. Ако ще носите подобен необичаен материал, то би трябвало да се откроява малко повече, за да се постигне желания ефект.

Изключения по въпроса за цветовото напасване са сватбените халки и наследствените бижута. Човек винаги може да носи сватбения си пръстен – съвсем не е проблем ако не отива на останалите накити. Това просто би привлякло малко внимание и няма нищо лошо в това хората да забележат видимия символ на вашата обвързаност. Доколкото за наследствените бижута, старайте се да си пасват с останалите. Но при положение, че даденото бижу не е прекалено изпъкващо (като например малък пръстен, или часовник), малко несъответствие в металите не е фатално.

3. Разберете символиката на бижутата

Бижутата имат определено значение. И това не може да бъде избегнато. Въпреки че заемат само малък процент от цялостното ви визуално представяне, вниманието на хората неминуемо се фокусира върху вашите бижута.
Хората могат да имат крайно различаващи се интерпретации на символиката на дадено бижу. Някои смятат пръстените с орнаменти за символ на успех и богатство, докато други ги свързват с принадлежност към организираната престъпност.
Затова все пак трябва да се внимава с носенето на по-необичайни типове бижута. Бижутата могат да вмъкнат малко цвят във вашето облекло и да подчертаят уникалността на вашата визия, но започнете ли да прибавяте всевъзможни украшения към ежедневното си облекло, несъмнено ще преминете границата между отличително и крещящо. Как тогава един добре-облечен джентълмен успява да балансира своята визия?
 Избягвайте прекомерната показност. Всеки метален накит трябва да е малък и елегантен.
 Носете бижута със смисъл. Вече споменахме за сватбените халки. Други акценти, които носят определено значение могат да бъдат аксесоари, указващи принадлежността ви към дадена общност (училище/университет, братство и т.н.), военни плочки, спортни гривни и колиета. Носенето на подобни украшения отправя определено визуално послание, което може да ви отвори нови възможности и да послужи като повод за започване на разговор в определени ситуации. Ако интервюирате художници за изложба в Ню Йорк, може би изработените от чичо ви копчетата за ръкавели могат да помогнат да демонстрирате, че наистина се интересувате от изкуство, защото идвате от семейство на майстори. Затова подбирайте бижута, които биха имали значение в контекста на конкретната ситуация.
 Знайте кога да ги носите. Запазете най-доброто за големите житейски събития. Лично аз рядко нося каквито и да било бижута – въпреки принадлежността ми към шивашката промишленост, предпочитам семплите аксесоари. Но винаги когато ми предстои важно събитие, изваждам часовника и копчетата за ръкавели. Прибавянето на конкретни видове бижута към цялостния ви вид, специално за конкретни поводи, вместо към ежедневното ви облекло, намеква по-скоро за празничност и тържественост, отколкото за социалния ви статус.

4. Бижута и дрескод

В съвременния бизнес свят не е изключено дрескодовете в различните компании да налагат сериозни рестрикции върху носенето на бижута. Общоприето мнение e, че “Мъжете трябва да носят единствено семпли и елегантни бижута”. Но ще видите, че на практика това по-скоро намеква да се придържаме към статуквото, отколкото свободно да изразяваме себе си, чрез външността си. Затова ако сте наети на работа в AT&T, по-добре не опитвайте да се накичите със също толкова колиета, колкото Мистър Ти.

Наистина, този който избира да носи бижута винаги усеща товара на общоприетото върху себе си. Просто имайте това предвид и се въздържайте от прекалено дръзки решения по отношение на бижутата, когато се намирате в професионална обстановка. Можете да изразите себе си и след работа. Все пак бижутата са достатъчно малки, за да се поберат в джоба на сакото ви, в крайна сметка.

Предприятията, които изискват „непретенциозни“, или „изискани“, или „подходящи”, или всякакви други в този ред на мисли бижута, всъщност предпочитат бижутата да бъдат сведени до традиционните „типично мъжки“ стилове. Към тях спадат акценти върху вратовръзката, часовници, копчета за ръкавели, сватбени халки и игли за ревер. През последното десетилетие повечето компании прибавиха гривни, обеци и етнически бижута в това число.
Пиърсингите (за разлика от обеците) са твърде рискован избор, дори и в съчетание с ежедневно облекло. Ако в офиса и в социалните ви кръгове нямат против пиърсинга на носа, или на устната, то това е чудесно! Но има и голяма вероятност да изглежда непрофесионално и дори отблъскващо за някои от хората, с които се сблъсквате в ежедневието си.
Доста несправедливо, нали? Но за съжаление реалността е такава, освен ако не живеете в градове като Остин, Боулдър или Портланд, където жителите са сравнително благосклонни към различните култури.
Като цяло, ако целите да изглеждате добре облечен и надежден в очите на повечето около вас, опитайте се да не прекрачвате границите на общоприетите стилове и тенденции.

Типове мъжки бижута

Следва съкратен списък от всички типове бижута за мъже, за които мога да се сетя;

Сватбени халки – Доста често срещан тип бижу за повече от половин век. Сватбените пръстени обикновено са изработени от злато, сребро и стомана и са с опростен дизайн.

Часовници – Функционално бижу, също толкова подходящо за всякакви случаи, колкото и сватбените халки. Изключение правят строго официалните мероприятия (въпреки, че това е твърде старо правило, следвано от малцина). В общия случай, колкото по-семпъл е часовника, толкова е по-елегантен. Една обикновена черна кожена каишка и обикновен сребърен часовник с арабски, или римски цифри си остава класика. Металният часовник ще стои добре както на костюма ви, така и на спортното ви яке, докато платнените каишки и пластмасовите часовници е добре да бъдат запазени единствено за ежедневното ви облекло.

Бутони за блейзър – Когато си купите блейзър, по принцип той идва в комплект с обикновени месингови копчета, но нищо не ви спира да ги замените със златни, или сребърни. Копчета от рог, или седеф също са алтернатива, но истината е че това, което отличава блейзъра всъщност са орнаментите върху копчетата.Компании като Ben Silver дължат силната си репутация именно на богатия избор от качествени бутони за блейзър, който предоставят.

Бутонели и копчета за ръкавели – Това са функционални бижута, които прикрепят маншетите и предната част на ризата, обикновено на мястото на стандартните копчетата.Бутонелите биват по-често свързвани със строго официалното облекло, докато за копчетата за ръкавели е достатъчно да изпъкнат на фона на френски, или двойни маншети. За най-официалните поводи запазете копчетата за ръкавели, изработени от благородни метали и с опростен дизайн, докато останалите видове са подходящи и за работното място. Копчетата за ръкавели с копринени възли пък са често предпочитана алтернатива сред по-младите джентълмени.
Акценти за вратовръзка – това бижу има практичната цел да запази вратовръзката ви на място. Това обичайно се постига по три начина: с игла, щифт, или верижка за вратовръзка. Щифта представлява обикновена щипка, изработена от злато, сребро или друг метал, която се защипва хоризонтално за вратовръзката, прикрепяйки я към ризата. Верижката се използва за същата цел. Доколкото за иглата, най-добре е да бъде избягвана, тъй като все пак се налага да продупчите вратовръзката при поставянето й.

Пръстени – Пръстените предлагат голямо разнообразие от форми, размери и дизайн. Както вече споменахме, този тип бижута често биват асоциирани с определено символно значение. И докато сватбеният пръстен е подходящ за всякакви поводи, за пръстените с по-специфично значение в Щатите е желателно да бъдат носени с повече внимание и евентуално да бъдат запазени за по-специфични ситуации. От друга страна, имам много приятели европейци, които носят декоративни пръстени и в рамките на съответните им етнически кръгове в градове като Чикаго и Ню Йорк това е съвсем нормално.

До колко пръстена може да носи един мъж? Моят е отговор е толкова, колкото може да носи с увереност и стил. За повечето от нас, това обикновено са не повече от два пръстена, единият от които е сватбената ни халка. Обикновено многото пръстени биват интерпретирани от масата като демонстрация на успех и богатство, но много от съвременните мъже (най-често пътешественици и имигранти) са забелязвани носейки от 3 до 5 пръстена, без това да изглежда натрапчиво и прекалено.

Реверен щифт – Може да бъде декоративен (с орнаментална украса), или да демонстрира принадлежността ни към съответна група. Реверните щифтове са често срещана придобивка сред мъжете вече от около половин век, въпреки, че съвсем наскоро медията се опитваше да ни втълпи, че произходът им се дължи на опитите за демонстрация на патриотизъм от страна на конкретни американски политици. Тяхната история всъщност крие корените си в СССР и Китай, където тогавашните комунистически лидери ги носели в знак на лоялност и признателност. В днешно време дизайнът на щифтовете обхваща голямо разнообразие от форми, цветове и съответно символни значения.

Катарама за колан – От 20-те години насам, в Американския запад, на победителите на родео и други конкурси били връчвани трофейни катарами. Макар и не особено практични, що се отнася до ежедневното работно облекло (въпреки, че имат доста привърженици, които не са на това мнение), катарамите добиват повече популярност през 50-те години под влиянието на Холивуд. Има обаче някои правила за носенето на катарама: ако е трофейна, то трябва да е спечелена или от вас, или от ваш предшественик. В противен случай я оставете за украса във всекидневната. Доколкото за катарамите в общия случай – използвайте тези аксесоари, в случай че представляват неизменна част от вашата индивидуалност.

Гривни – Декоративни, функционални, медицински или изразяващи социална ангажираност към дадена кауза.Орнаменталните гривни са били характерна принадлежност на кралските особи в продължение на хиляди години, но днес с по-голяма популярност могат да се похвалят „кауза” гривните като Livestrong-гривните, функционалните гривни като тези от паракорд (парашутна връв), или медицинските сигнализиращи гривни.

Аз лично смятам, че трябва да подхождаме към декоративните гривни с повишено внимание. Докато „кауза” гривните са вече отделен въпрос. Ако наистина подкрепяте дадена кауза, носенето на такъв тип гривна не само може да се превърне в повод за започване на разговор, но и да доведе до постигането на по-голямо ниво на осъзнатост по отношение на конкретния проблем. Доколкото пък за гривните за оцеляване – ами, ще се наложи да чуя истинска история за оцелял, благодарение на паракорд-гривната си, за да се убедя в предназначението им. Но все пак, чувствайте се свободни да ме оборите в коментарите.

Колиета – Декоративни, функционални, медицински, или религиозни. По време на военната ми служба, носех войнишките си плочки в продължение на 6 години. Така и не свикнах с тях, тъй като не си падах много по колиетата. Познавам други мъжe, които обожават да парадират със златните си верижки и не се разделят с тях, дори и на плажа. Може да се каже, че колиетата са лесни за носене бижута, тъй като винаги могат да бъдат скрити под дрехите. Тъй като само малка част от тях ще бъде видима по този начин, това несъмнено предизвиква любопиството на околните. Доколкото за дължина и брой колиета, които да носите заедно – колкото по-малко, толкова по-добре. Две колиета е максимума, който мога да препоръчам. Относно дължината, поне 15-20 сантиметра над пъпа звучи напълно резонно.

Обеци– Пиърсингът, който може да се похвали с най-голяма приемственост от страна на обществото. Обеците се смятаха за доста привлекателни през последните 30 години, докато в днешно време са по-скоро нещо съвсем обичайно в големите градове. Но пък представителите на някои по-малки общности и консервативни бизнес среди все още се мръщят при вида им. Все пак, най-голямото предимство на обеците е, че винаги могат да бъдат свалени по необходимост, съобразно изискванията на работното място.

Други пиърсинги – Нос, вежда и други. Пиърсингът на лицето и бижутата, с които бива асоцииран все още не биват напълно приети от масата. Съществуват градове (и култури), където този тип украшения е нещо съвсем обичайно, докато например в Щатите се смятат за по-скоро бунтарски символ.

Етнически бижута – Разнообразни, може би колкото отделните хора на планетата. Ключът към правилното носене на типично етнически украшения е да сте наясно със заобикалящата ви среда. Това, което е характерен аксесоар за тайландци не е изключено да изглежда странно в Айова, например. От друга страна, по-непретенциозните накити като племенните гривни, могат да ви накарат да изпъкнете сред тълпата, показвайки, че се гордеете с историята на вашия род.

Войнишки бижута – В продължение на хиляди години, воините украсявали своите униформи с медали, ленти, значки и т.н. Това несъмнено оспорва мита, че бижутата са предназначени единствено за представителките на нежния пол.
Религиозни бижута – Молитвени мъниста, броеници, огърлици с медальони и огърлици тип “скапуларий” (религиозна огърлица с две висулки). Носете ги съобразно ученията на вашата вяра и уважавайте значението, което другите придават на този тип бижута, независимо дали споделяте едни и същи религиозни възгледи.

Бижута, които да избягвате – Дентални грилове, пръстени по краката, пиърсинг на корема, годежни пръстени, гривни за горната част на ръката, или глезена ………не, не и не. В никакъв случай не!

Та какво бихте добавили вие за бижутата? Наясно съм, че читателите ни са навсякъде по света, затова споделете вашето мнение по въпроса в коментарите!

Автор: Антонио Кентено

Бижута от бижутерия BijuZone
Logo
Количка